Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Πολύ κοντά στη δημιουργία σιδηρόδρομου η Κύπρος!


  • Τέλος Μαΐου θα είναι έτοιμες οι τρεις μελέτες που αφορούν τη δημιουργία σιδηροδρόμου στην Κύπρο.
Εδώ και αρκετούς μήνες, στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης βρίσκεται η δημιουργία σιδηροδρομικών γραμμών στην Κύπρο με σκοπό να αυξηθούν οι επιλογές των πολιτών στη διακίνησή τους.
Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χρηματοδοτήσει με μισό εκατομμύριο Ευρώ από το Ταμείο του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, τεχνοοικονομικές μελέτες οι οποίες θα είναι έτοιμες το Μάιο, για δημιουργία γραμμών μέσου μαζικής μεταφοράς, σταθερής τροχιάς, μεταξύ Λευκωσίας-Λεμεσού, Λευκωσίας-Λάρνακας και Λεμεσού-Λάρνακας.
Οι μελέτες θα καταδείξουν μεταξύ άλλων και κατά πόσο θα είναι βιώσιμη μια τέτοια Υπηρεσία στην Κύπρο με δεδομένο ότι και στο παρελθόν υπήρχε σιδηρόδρομος δυτικά της Λευκωσίας ο οποίος σταμάτησε τη λειτουργία του το 1951.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα οι μελέτες θα αναφέρουν ότι πιθανή σύνδεση Αεροδρομίου Λάρνακας Λευκωσίας θα ήταν βιώσιμη και ιδιαίτερα ελκυστική για τους πολίτες ενώ για τις συνδέσεις Λευκωσίας Λεμεσού και Λεμεσού Πάφου ίσως να είναι ασύμφορες.
Και δεύτερο έργο στα σκαριά
Η Κύπρος  κατάφερε να τεκμηριώσει τη θέση της στην ΕΕ και να επιτύχει να εντάξει εντός του Κεντρικού Δικτύου τη κατασκευή του περιμετρικού αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας.  Η εξέλιξη αυτή, με την τελική υιοθέτηση της νομοθετικής πρότασης από το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις υλοποίησης του έργου εντός της υπό εξέτασης δημοσιονομικής περιόδου (2014-2020) με κοινοτική συγχρηματοδότηση. 

Το έργο αναμφίβολα θα αμβλύνει σημαντικά την Λευκωσία από την κυκλοφοριακή συμφόρηση και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ταχύτερη πρόσβαση στην μείζονα Λευκωσία και στις γύρω περιοχές, μειώνοντας ταυτόχρονα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου