Η ΜΟΝΗ ΜΟΥ ΕΥΧΗ ΜΙΑ ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011
Τα ματωμένα Χριστούγεννα του 1963 & η ανταρσία των "αδελφών" μας ...
"Δεν ξεχνώ". Πόσοι ωστόσο θυμούνται ότι η "Πράσινη Γραμμή" της Λευκωσίας χαράχθηκε δέκα ολόκληρα χρόνια πριν από τον Αττίλα,από τους Άγγλους, αμέσως μετά τα ματωμένα Χριστούγεννα του 1963;
Ο Αργύρης Θεοφάνους, λοχίας το 1963 στον Ουλαμό Προλήψεως Εγκλημάτων, ήταν ο επικεφαλής της ομάδας των αστυνομικών που σταμάτησαν για έλεγχο το τουρκο"κυπριακό" αυτοκίνητο. Ο κ. Θεοφάνους κατέθεσε στον «Φ» τη μαρτυρία του για τη φλόγα που πυροδότησε τα Ματωμένα Χριστούγεννα.
Ξημερώματα της 21ης Δεκεμβρίου του 1963. Πέφτουν οι πρώτες ντουφεκιές στην περιοχή της παλιάς Λευκωσίας και οι φλόγες ανάβουν. Η κρίση που από καιρό οργανωνόταν και υπέβοσκε, ξέσπασε και το κακό άρχισε. Η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκληρωτική καταστροφή είχε αρχίσει και τα σχέδια της Τουρκίας έμπαιναν πλέον σε τροχιά υλοποίησης. Η Κύπρος βάφτηκε με αίμα. Τα θλιβερά γεγονότα της Τουρκοανταρσίας του 1963, είχαν πλέον ξεσπάσει…
Το όλο σχέδιο ήταν από καιρό οργανωμένο και ήταν άλλωστε γνωστό ότι οι Τουρκο"κύπριοι" είχαν ήδη εξοπλιστεί. Όλοι περίμεναν ότι κάποια στιγμή, θα ξεσπούσαν επεισόδια από μέρους ομάδων οπλισμένων Τουρκο"κυπρίων", προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της Τουρκίας για διχοτόμηση της Κύπρου.
Η αφορμή δόθηκε από ένα τυχαίο περιστατικό στην οδό Ερμού στη Λευκωσία το βράδυ της 20ής Δεκεμβρίου προς την 21η Δεκεμβρίου του 1963. Ο έλεγχος ενός ύποπτου για μεταφορά όπλων αυτοκινήτου Τουρκο"κυπρίων", εξελίχθηκε τελικά σε αιματηρό επεισόδιο με το θάνατο ενός Τουρκο"κύπριου", μίας Τουρκο"κύπριας" και τον τραυματισμό ενός Ελληνοκύπριου.
Ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκαν τα γεγονότα εκείνο το βράδυ, από το οποίο άναψε η σπίθα που πυροδότησε την όλη κατάσταση, δείχνει και το πόσο οργανωμένες και έτοιμες ήταν για τη δημιουργία επεισοδίων οι ομάδες Τουρκο"κυπρίων", οι οποίες δρούσαν υπό την καθοδήγηση της Τ.Μ.Τ και της Τουρκίας. Λίγες ώρες μετά το επεισόδιο, οι συγκρούσεις είχαν ήδη γενικευθεί και οι Τουρκο"κύπριοι" είχαν αρχίσει να θέτουν σε εφαρμογή τα σχέδια τους για δημιουργία θυλάκων με την αποκοπή της Λευκωσίας.
Εκείνες τις μέρες όμως, οι πληροφορίες για οργάνωση και εξοπλισμό των Τουρκο"κυπρίων", αλλά και για συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία, ήταν συγκεκριμένες. Η ανακοπή και ο έλεγχος του συγκεκριμένου τουρκο"κυπριακού" οχήματος, δεν έγινε τυχαία. Υπήρχαν πολλές και συγκεκριμένες πληροφορίες για μεταφορά όπλων και η εξέλιξη των γεγονότων δείχνει ότι αυτές δεν ήταν αβάσιμες. Γεγονός επίσης που προκάλεσε έκπληξη στους τότε αστυνομικούς που πραγματοποίησαν τον έλεγχο, ήταν το σε πόσο σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα σε περασμένη ώρα, είχε μαζευτεί πλήθος Τουρκο"κυπρίων" από το συνοικισμό του Αγίου Λουκά γύρω τους, απειλώντας από στιγμή σε στιγμή να τους λιντσάρουν επειδή σταμάτησαν για έλεγχο το τουρκοκυπριακό αυτοκίνητο. Βέβαια, αυτό αποδεικνύει και το οργανωμένο του σχεδίου για δημιουργία έντασης.
Η πρώτη μαρτυρία
Ο Αργύρης Θεοφάνους, ήταν τότε λοχίας στον Ουλαμό Προλήψεως Εγκλημάτων και ήταν ο επικεφαλής της ομάδας των αστυνομικών που σταμάτησαν για έλεγχο το τουρκοκυπριακό αυτοκίνητο. Εξιστορώντας τα γεγονότα, εξηγεί ότι ο Ουλαμός ήταν υπεύθυνος για συλλογή πληροφοριών για όλες τις υποθέσεις και προέβαινε κάθε πρωί η ώρα 6:00 σε αναφορά για τις πληροφορίες που συνέλλεγε από τις περιπολίες της Δ ύναμης. «Τη νύκτα της 21ης Δεκεμβρίου ήμουν υπεύθυνος της βάρδιας. Πήρα οδηγίες από τον αστυνομικό Διευθυντή για το τι θα κάνουμε και πού θα περιπολήσουμε», αναφέρει στον «Φ» ο Αργύρης Θεοφάνους. «Εκείνες τις μέρες, υπήρχαν συγκεκριμένες πληροφορίες ότι οι Τούρκοι μετέφεραν οπλισμό». Μέσα από την αφήγηση του, μαρτυρεί το πώς έζησε τα γεγονότα εκείνο το βράδυ, από το οποίο τελικά γενικεύθηκαν οι συγκρούσεις στην Κύπρο.
Τους περικύκλωσαν«Ξεκινήσαμε περιπολίες εκείνη τη νύκτα, μπήκαμε στις τουρκο"κυπριακές" συνοικίες της Λευκωσίας, μετά πήγαμε στο Κιόνελι και εκεί βρήκαμε 4 άτομα σε ένα αυτοκίνητο», αναφέρει ο Αργύρης Θεοφάνους. «Όταν μας είπαν και το διαπιστώσαμε ότι ήταν αξιωματικοί της ΤΟΥΡΔΥΚ, φύγαμε χωρίς να τους κάνουμε έλεγχο. Επιστρέψαμε πίσω στη Λευκωσία και μπήκαμε στην οδό Ρηγαίνης. Προχωρώντας προς την Πύλη Πάφου, είδα το αυτοκίνητο του Αστυνομικού Διευθυντού, του Μιχαλάκη του Παντελίδη, να είναι παρκαρισμένο έξω από το καμπαρέ του Παλάλα. Κατέβηκα και πήγα και τον ενημέρωσα για το τι είχε συμβεί στο Κιόνελι και σηκώθηκε μαζί με έναν άλλο αξιωματικό, τον Πέτρο τον Στυλιανίδη που ήταν μαζί του για να φύγουν. Φύγαμε και εμείς για να συνεχίσουμε να περιπολούμε. Πήραμε την οδό Πάφου και κατεβαίναμε προς την Αρχιεπισκοπή. Οι πληροφορίες που είχα ήταν συγκεκριμένες για κάποια ύποπτα άτομα και αυτοκίνητα και είχα μία λίστα με αριθμούς εγγραφής αυτοκινήτων.
Όταν φτάσαμε από την παλιά Ηλεκτρική προς τον Ολυμπιακό, είδα να καταφθάνουν δύο αυτοκίνητα και το ένα εκ των δύο αυτοκινήτων, το είχα σημειωμένο στη λίστα ως πολύ ύποπτο για μεταφορά οπλισμού. Λέω στον οδηγό του αυτοκινήτου μου: «Κλείσε τους το δρόμο». Μονομιάς τους κλείσαμε το δρόμο και κατέβηκα κάτω από το αυτοκίνητο. Ήμουν με πολιτικά ρούχα. Πήγα στον οδηγό του αυτοκινήτου και του έδειξα την αστυνομική μου ταυτότητα και του ζήτησα ταυτότητα και άδεια. Τον είδα να προσπαθεί να ανοίξει την πόρτα του αυτοκινήτου του και νόμισα ότι κατέβαινε για να μου δώσει αυτά που του ζήτησα. Στάθηκε μπροστά μου και μου λέει. «Εγιώ σε ρουμ ζαφτιέ (σε Έλληνα αστυνομικό) δεν διά τίποτε».
Κατέβηκαν και άλλοι κάτω και ζήτησα από τους αστυνομικούς να τους ερευνήσουν. Στο μεταξύ πίσω ήταν το δεύτερο αυτοκίνητο. Μέσα στο πρώτο αυτοκίνητο ήταν και η Τουρκο"κύπρια" ιερόδουλη η Τζεμαλιέ, η οποία ενώ συζητούσαμε με τους υπόλοιπους, φαίνεται ότι διέλαθε της προσοχής μας και πήγε στην περιοχή του Αγίου Λουκά και ειδοποίησε και άλλους Τουρκο"κύπριους". Τόσο οργανωμένοι ήταν που μέσα σε λίγα λεπτά κατέβηκαν γύρω στα 300 άτομα και μας περικύκλωσαν. Εμείς ήμασταν γύρω στα 5 άτομα, μεταξύ των οποίων το ένα δεν ήταν αστυνομικός άλλα ειδικός αστυφύλακας. Όταν είδα ότι περικυκλωθήκαμε, πήγα αμέσως στο αυτοκίνητο και ειδοποίησα με τον ασύρματο το Αρχηγείο ότι θέλω ενισχύσεις. Πήρα την απάντηση ότι «αι ζητηθήσαι ενισχύσεις αποστέλλονται».
Οι «ενισχύσεις»Ενώ η κατάσταση γινόταν από στιγμή σε στιγμή όλο και πιο έντονη, η βοήθεια που ζήτησε μέσω ασυρμάτου ο λοχίας της Αστυνομίας Αργύρης Θεοφάνου φτάνει, αλλά, όπως αναφέρει, δεν ήταν αυτή που περίμενε. «Η βοήθεια που ζήτησα ήρθε με κινηματογραφική ταχύτητα, αλλά ήταν ένας Τουρκο"κύπριος" αξιωματικός και δύο Τουρκο"κύπριοι" αστυνομικοί», αναφέρει. «Πήγα πίσω στον ασύρματο και τους είπα ότι θέλω άλλες ενισχύσεις». Η βοήθεια όμως αυτή, όπως μαρτυρεί, δεν πρόλαβε να έρθει.
Τους απειλούσανΗ κατάσταση είχε αρχίσει να οδηγείται εκτός ελέγχου και το πλήθος των Τουρκο"κυπρίων" που είχε περικυκλώσει τους αστυνομικούς εκτόξευε απειλές. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός που αναφέρει ο Αργύρης Θεοφάνους, με έναν Τουρκο"κύπριο" να απειλεί τον Αυγουστή Ευσταθίου, ο οποίος ήταν ένας από τους αστυνομικούς της ομάδας του. «»Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον ένα οδηγό του αυτοκινήτου, γυρίζει ένας Τουρκο"κύπριος" και λέει του Αυγουστή Ευσταθίου, ο οποίος ήταν ένας από τους αστυνομικούς που ήταν μαζί μου: «Εσένα πε κουμπάρος ξέρω ποιος είσαι τζιαι ύστερα που τρεις μέρες κανονίσω σε». Γυρίζει ο Αυγουστής και λέει του: «Για να μου λες αυτό το πράγμα σημαίνει ότι δεν ξέρεις ποιος είμαι».
Το αιματηρό επεισόδιοΤα πνεύματα οξύνονταν και η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει. Όλα κρεμόντουσαν από μια πολύ λεπτή κλωστή. Το κακό τελικά δεν αποφεύχθηκε. «Περνώντας η ώρα και βλέποντας ότι δεν έρχονταν ενισχύσεις, μπαίνω μέσα στο αυτοκίνητο και με ιλιγγιώδη ταχύτητα ξεκινώ να πάω στην Αρχιεπισκοπή να πάρω βοήθεια», αναφέρει ο Αργύρης Θεοφάνους. «Πήγα γύρω στα 100 μέτρα και βρήκα μπροστά μου τον αστυνόμο τον Παντελίδη να έρχεται στην περιοχή. Σταμάτησα, του εξήγησα την κατάσταση και ξεκινήσαμε να πάμε μαζί πίσω. Κατεβήκαμε από τα αυτοκίνητα και προχώρησα να πάω προς τον αστυνόμο, οπόταν έφαγα την πρώτη τακουνιά από την Τζεμαλιέ. Ο Παντελίδης ξεκίνησε να φωνάζει να σταματήσουν να με χτυπούν. Σκεφτόμουν ότι αν τραβούσα πιστόλι θα με σκότωναν με το ίδιο μου το όπλο. Έκανα μια υπεράνθρωπη προσπάθεια και πήγα συρτός μέχρι το αυτοκίνητο. Μόλις έφτασα εκεί, έπεσε η πρώτη ριπή από το αυτοκίνητο που σταματήσαμε για έλεγχο. Τότε έβγαλα και εγώ το πιστόλι, το ίδιο έκανε και ο αστυνόμος. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, σκοτώθηκαν από διασταυρωμένα πυρά η Τζεμαλιέ και ο Τουρκο"κύπριος" που απειλούσε τον Αυγουστή να τον σκοτώσει. Όταν άδεισαν τα πιστόλια, λέει μου ο Παντελίδης: «Γρήγορα Αργύρη να πάμε στην Αστυνομία». Ξεκινήσαμε τρέχοντας να πάμε στην Πύλη Πάφου. Πήγαμε λίγα μέτρα, όταν μας φώναξε ένας αστυνομικός δικός μας, να μπούμε μέσα στο αυτοκίνητο του. Ενώ πηγαίναμε προς την Πύλη Πάφου, ο Παντελίδης μέσω του ασυρμάτου κάλεσε συναγερμό σε ολόκληρη τη δύναμη της Αστυνομίας»….
Η σύγκρουση ξεκίνησε...Τα επεισόδια είχαν ξεκινήσει και σε λίγες ώρες η σύγκρουση είχε γενικευθεί. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης ήταν το γεγονός ότι λίγο μετά το επεισόδιο είχε αρχίσει το διπλωματικό παρασκήνιο. Αμέσως μετά το επεισόδιο, όπως θυμάται ο Αργύρης Θεοφάνους, ο ίδιος και ο Μιχαλάκης Παντελίδης, κατευθύνθηκαν στον Αστυνομικό Σταθμό της Πύλης Πάφου. «Όταν μπήκαμε στο σταθμό», αναφέρει ο κ. Θεοφάνους, «με διέταξε να πάω στην οπλαποθήκη και να μοιράσω τον οπλισμό. Πήρα ένα στεν και το έστησα και έκατσα κάτω και γέμιζα μια- μια τις γεμιστήρες. Κάποια στιγμή, μπήκε όλος ο αστυνομικός σταθμός μέσα στην οπλαποθήκη. Σηκώθηκα πάνω και έριξα μια ριπή: «Εβγάτε όλοι έξω γιατί θα σας σκοτώσω» τους είπα. Τους έβαλα γραμμή και φώναζα ένανέναν να μπαίνει να του δίνω όπλο. Στο μεταξύ είχαν αρχίσει να καταφτάνουν διάφορα πολιτικά πρόσωπα. Είχε έρθει ο Πρόεδρος Μακάριος, ο Αντιπρόεδρος Κουτσιούκ, ο υπουργός Εσωτερικών Πολύκαρπος Γιωρκάτζης και άλλοι και συζητούσαν...». Το κακό είχε πλέον αρχίσει. Οι συγκρούσεις γενικεύθηκαν τις επόμενες ώρες και τα σχέδια για διχοτόμηση της Κύπρου είχαν πλέον αρχίσει να μπαίνουν σε εφαρμογή… Τα ματωμένα Χριστούγεννα του 1963 είχαν αρχίσει να βάφονται κόκκινα…
ΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Το μακελειόΜετά το επεισόδιο ξημερώματα της 21ης Δεκεμβρίου, οι ένοπλες συγκρούσεις γενικεύονται σε ολόκληρη την Κύπρο. Επίκεντρο όμως των μαχών παραμένει η Λευκωσία. Η ΤΟΥΡΔΥΚ εξέρχεται του στρατοπέδου, θέτει υπό τον έλεγχο της το δρόμο Λευκωσίας- Κερύνειας και λαμβάνει θέσεις μάχης.
Οι μάχεςΣτόχος των Τουρκο"κυπρίων" στασιαστών, οι οποίοι είχαν την άμεση στήριξη αξιωματικών της ΤΟΥΡΔΥΚ ήταν να ενώσουν την περιοχή Ομορφίτας, Καϊμακλίου, Τράχωνα και Νεαπόλεως με τη Μια Μηλιά και το Κιόνελι. Εκεί πραγματοποιήθηκαν και οι πιο σκληρές μάχες. Ο στόχος των Τουρκο"κυπρίων" τελικά δεν επετεύχθη, αφού οι ομάδες αντίστασης κατάφεραν να σπάσουν το μέτωπο Ομορφίτας- Καϊμακλίου, ενώ άλλες ομάδες προχώρησαν μέχρι και την Πύλη Κερύνειας. Σκληρές μάχες διεξήχθησαν και στις περιοχές Αγίου Κασσιανού, Ταχτακαλά και Αγίου Παύλου.
Ισορροπία Δυνάμεων
Οι Τουρκο"κυπριακές" δυνάμεις ήταν ενισχυμένες και εκπαιδευμένες από αξιωματικούς της ΤΟΥΡΔΥΚ. Μαρτυρίες αναφέρουν την παρουσία Τούρκων στρατιωτών να ενισχύουν τους Τουρκο"κυπρίους" στα διάφορα μέτωπα. Οι Ελληνοκυπριακές ομάδες, στηρίζονταν κυρίως στους εθελοντές μαχητές που έσπευσαν να καταταγούν σε αυτές, κυρίως μετά την έναρξη των συγκρούσεων. Αρχικά, πριν την έναρξη των επεισοδίων, είχαν συγκροτηθεί ένοπλες ομάδες αντίστασης από παλιούς αγωνιστές της ΕΟΚΑ και Κύπριους αξιωματικούς.
ΟπλισμόςΣε ό,τι αφορά τον οπλισμό, οι Τ/"Κ" ήταν εξοπλισμένοι με βαρύ οπλισμό που μεταφέρθηκε παράνομα από την Τουρκία. Κατείχαν οπλοπολυβόλα Μπρεν, όλμους, αυτόματα τυφέκια, περίστροφα κ.λπ. Παράλληλα είχαν φτιάξει αμυντικά οχυρωματικά έργα. Ο οπλισμός των ε/κ ομάδων αρχικά ήταν ελάχιστος. Όπλα από τον αγώνα της ΕΟΚΑ, κυνηγετικά, αυτόματα όπλα που κατασκευάστηκαν στην Κύπρο.
Σε πολιτικό επίπεδο
Οι φήμες για τουρκική επέμβαση ολοένα πλήθαιναν, ενώ οι Τ/"Κ" άρχισαν να μεταφέρονται και να κλείνονται σε θύλακες. Ο Φαζίλ Κουτσιούκ και οι υπουργοί αποχωρούν από την Κυβέρνηση, ενώ οι Τ/"Κ" βουλευτές αποχωρούν από τη Βουλή. Ο Κουτσιούκ ανακοινώνει ότι θα είναι πλέον «πρόεδρος του τ/"κ" κράτους». Η έξοδος αρχικά της ΤΟΥΡΔΥΚ από το στρατόπεδο της και μετά της ΕΛΔΥΚ, δημιουργούν φόβους για ελληνοτουρκική σύρραξη. Γίνονται έντονες διπλωματικές διεργασίες σε διεθνές επίπεδο.
Πράσινη Γραμμή
Στις 30 Δεκ. προσυπογράφεται συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ενώ είχε προηγηθεί η παρέμβαση των Βρετανών ως ειρηνευτών. Ο Διοικητής των βρετανικών Βάσεων χαράσσει τη λεγόμενη Πράσινη Γραμμή σε χάρτη της Λευκωσίας με πράσινο μελάνι. Η γραμμή αυτή, ξεκινούσε από το Λήδρα Πάλας, περνούσε από την Πύλη Πάφου και διά των οδών Πάφου και Ερμού, συνέχιζε στην περιοχή Αγ. Κασσιανού και κατέληγε στην περιοχή Καϊμακλίου- Β. Πόλου. Οι συγκρούσεις όμως και τα αιματηρά επεισόδια δεν σταμάτησαν…
Τα γεγονότα του 1963 απέδειξαν ότι η Άγκυρα δεν σεβάστηκε την υπογραφή της στις συμφωνίες που υπέγραψε και ότι ο στόχος της ήταν και είναι η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Προς όλους αυτούς που μας λένε σήμερα περί ομοσπονδίας, και ειρηνικής συμβίωσης δύο κοινοτήτων, και περί επανένωσης των δύο λαών ας πάρουν το μάθημα τους από την ιστορία, και μια απάντηση πως ποτέ δεν ζήσαμε ειρηνικά, όσο και αν θέλουν να περάσουν το παραμύθι τους.
Για τους υποστηρικτές της ομοσπονδίας, και κάθε άλλης παρόμοιας λύσης, ας πάρουν το παράδειγμα τους από την ίδρυση της Κυπριακής "δημοκρατίας", που κάθε άλλο παρά δημοκρατία ήταν! Πιο πολύ μοιάζει στις σημερινές λύσεις ομοσπονδίας που μας προτείνουν.
Σχετικα δείτε πιο κάτω:
"Η Κυπριακή "δημοκρατία" όπως αυτή διαμορφώθηκε από τις συνθήκες της Ζυρίχης και του Λονδίνου, επέφερε τεράστια υπερπρονόμια για τους Τουρκο"κύπριους". Για τους Ελληνοκύπριους, αυτή η δυσφορία ενισχυόταν από το γεγονός ότι το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την αναθεώρηση του οποίου απαιτούνταν η συναίνεση και των δυο κοινοτήτων, παρείχε μια σειρά προνόμια και ασφαλιστικές δικλείδες στη μειονότητα: τουρκο"κύπριος" αντιπρόεδρος δίπλα στον ελληνοκύπριο πρόεδρο, ποσοστώσεις σαφώς ψηλότερες από το αριθμητικό της μέγεθος (30% των βουλευτών, υπουργών και υπαλλήλων, 40% του στρατού), απαίτηση χωριστών πλειοψηφιών για την υπερψήφιση ζωτικών νομοσχεδίων, πρόβλεψη για χωριστούς δήμους στις 5 πόλεις του νησιού... Την προστασία της ιδιότυπης αυτής συνταγματικής δομής -και τον συνακόλουθο περιορισμό της κυριαρχίας του νέου κράτους- οι συμφωνίες του 1959 ανέθεταν τέλος στις 3 "εγγυήτριες δυνάμεις" (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία), στις οποίες είχε παραχωρηθεί δικαίωμα επέμβασης -από κοινού ή και χωριστά- σε περίπτωση διασάλευσης αυτής της ισορροπίας. Και οι τρεις χώρες διέθεταν, επί τούτου, στρατιωτικές δυνάμεις στο νησί: οι Αγγλοι τις βάσεις τους, η Ελλάδα την ΕΛΔΥΚ (950 οπλίτες) κι η Τουρκία την ΤΟΥΡΔΥΚ (650 οπλίτες)."
Σας θυμίζει κάτι όλο αυτό; Μήπως προνοούσε παρόμοια πράγματα το Σχέδιο Ανάν, αλλά και όλες οι υπόλοιπες λύσεις ομοσπονδίας που μας προτάθηκαν; Τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι οιαποτυχημένες συμφωνίες της Ζυρίχης - Λονδίνου, που άντεξαν 3 χρόνια, τώρα παρόμοιες συμφωνίες θα είναι πετυχημένη μορφή λύσης;
Ο λαός που δεν μπορεί να μάθει από τα λάθη του παρελθόντος δυστυχώς είναι καταδικασμένος, και όσο ανεχόμαστε, αποχαυνωμένοι, τους αδέξιους πολιτικούς χειρισμούς το πολιτικάντηδων μας, είμαστε καταδικασμένοι να οδηγηθούμε στο γκρεμό …
Ζητω ο ΗΡΩΑΣ Μιχαὴλ (Μάκης) Γεωργάλλας!
Τὸ 1935, στὸ κατεχόμενο σήμερα χωριὸ Μαραθόβουνο, γεννήθηκε ὁ Μιχαὴλ (Μάκης) Γεωργάλλας. Στὶς 31 Δεκεμβρίου 1956 ὁ 21χρονος Μάκης ξεψυχοῦσε μὲ τὸ ὄνομα τῆς Μάνας Ἑλλάδας στὰ χείλη…
Φοιτοῦσε ἀκόμη στὸ Παγκύπριο Γυμνάσιο, ὅταν πρωτοστατοῦσε σὲ μαχητικὲς διαδηλώσεις κατὰ τῶν ἀποικιοκρατῶν. Δὲν μποροῦσε ἡ ἑλληνική του ψυχὴ νὰ δεχτεῖ πὼς ἡ Κύπρος ἦταν σκλαβωμένη. Σὲ κάθε χριστιανικὴ καὶ ἐθνικὴ κίνηση μέσα ἦταν κι ὁ Μάκης. Συνελήφθηκε καὶ κλείστηκε στὰ κρατητήρια τῆς Κοκκινοτριμιθιᾶς. Μὰ πῶς μποροῦσε νὰ χωρέσει ἡ ἐλεύθερη ψυχή του στὶς φυλακὲς ἐκεῖνες; Μὲ μεγάλη τόλμη πέτυχε νὰ δραπετεύσει στὶς 13 Σεπτεμβρίου 1956 καὶ νὰ καταφύγει στὰ βουνά. Ἀμέσως μετά, κατάφερε νὰ ἑνωθεῖ μὲ τὴν ὁμάδα τοῦ Γρηγόρη Αὐξεντίου, ὅπου παρέμεινε μέχρι τὸ θάνατό του, τρεῖς μῆνες ἀργότερα.
Ὁ Ἀρχηγὸς Γρίβας, χαρακτηρίζει τὸν Γεωργάλλα «γενναῖο παλικάρι, ἁγνὸς καὶ ἐνθουσιώδης ἀγωνιστής, ὅστις, μολονότι λαμπροῦ ἤθους καὶ ἐξαιρέτου ἐπιδόσεως, ἀπεβλήθη, ὡς μὴ ὤφειλε, τοῦ Σχολείου, εἰς τὸ ὁποῖο ἐφοίτα, λόγω τῆς ζωηρῆς συμμετοχῆς τοὺς εἰς τὰς μαθητικᾶς πατριωτικᾶς ἐκδηλώσεις». Ἡ ὁμάδα τοῦ Αὐξεντίου καταδιωκόταν ἀπὸ τοὺς Ἄγγλους καὶ μετακινεῖτο συνεχῶς. Τὸ βράδυ τῆς 30ης πρὸς 31 Δεκεμβρίου 1956 βρισκόταν στὸ χωριὸ Ζωοπηγὴ τῆς ἐπαρχίας Λεμεσοῦ, στὸ...
σπίτι τοῦ Μήνα Κωνσταντίνου. Τὸ πρωὶ τῆς 30ης Δεκεμβρίου εἶχαν φτάσει στὸ χωριὸ Ἐγγλέζοι καὶ διενήργησαν ἔρευνες ἄνευ ἀποτελέσματος. Γύρω ὅμως στὰ μεσάνυχτα, κατέφθασε ἰδιωτικὸ ταξὶ καὶ σταμάτησε ἔξω ἀπὸ τὸ σπίτι τοῦ Μήνα, 20 περίπου μέτρα ἀπὸ τὴν κρύπτη τῶν ἀνταρτῶν. Οἱ ἐπιβαίνοντες ἄρχισαν νὰ χτυποῦν τὴ θύρα τοῦ σπιτιοῦ. Ὁ Αὐξεντίου, νομίζοντας ὅτι ἦταν μαντατοφόροι τῆς ΕΟΚΑ, ἔστειλε τὸν Μήνα νὰ ἀνοίξει. Ἀνοίγοντας βρέθηκε ἀντιμέτωπος μὲ 5 πάνοπλα ἄτομα. 2 Τούρκους καὶ 3 ἀργυρώνητους προδότες στὴν ὑπηρεσία τῶν Ἄγγλων. Αὐτοὶ ἦταν οἱ Ἀνδρέας Φοινιώτης, Τσούκας καὶ Λιμνιάτης. Κάποιος ἂπ΄ αὐτοὺς πλησίασε τὸν Μήνα καὶ τοῦ εἶπε δῆθεν ἐμπιστευτικὰ νὰ εἰδοποιήσει ἀμέσως τοὺς ἀντάρτες ποὺ ἦταν στὸ χωρίο νὰ φύγουν, γιατί σὲ 10 λεπτὰ θὰ κατέφθανε στρατός. Ὁ Μηνὰς ἀντελήφθη τὸ τέχνασμα καὶ ἔτσι ἄρχισε νὰ προσποιεῖται ἄγνοια.
Οἱ 5 πράκτορες τῶν Ἄγγλων ἀφοῦ κατάλαβαν ὅτι δὲν ἦταν δυνατὸν νὰ πετύχουν κάτι μὲ τὸ καλό, ἄρχισαν νὰ ἀπειλοῦν τὸ Μήνα γιὰ νὰ τοὺς ἀποκαλύψει ποὺ βρίσκονταν ὄπλα καὶ βόμβες. Ὅταν ἄρχισαν νὰ γίνονται πολὺ ἀπειλητικοί, ὁ Μηνάς, γιὰ νὰ εἰδοποιήσει τὴν ὁμάδα τῶν ἀνταρτῶν, ποὺ βρίσκονταν στὴν παρακείμενη οἰκία ἄρχισε νὰ φωνάζει ζητώντας βοήθεια. Ὁ Αὐξεντίου, ὁ ὁποῖος ἄκουσε τὶς φωνές, ἀποφάσισε νὰ τὸν ἀπαγκιστρώσει ἀπὸ τοὺς πράκτορες τῶν Ἄγγλων γιὰ νὰ τὸν σώσει, γιατί ὁ Μηνὰς Κωνσταντίνου ἦταν ἄριστο στέλεχος τῆς ΕΟΚΑ καὶ ἐπιπλέον, γνώριζε πολλὰ μυστικὰ τῆς Ὀργάνωσης. Ἔτσι ὁ Αὐξεντίου καὶ ὁ Γεωργάλλας, ὁπλισμένοι μὲ Τόμιγκαν, προχώρησαν πρὸς τοὺς 5 πράκτορες καὶ ὅταν ἔφτασαν σὲ ἀπόσταση 15 μέτρων ἦταν ἕτοιμοι νὰ πυροβολήσουν. Ὅμως, ὁ Μηνὰς βρισκόταν στὸ βαλλιστικὸ πεδίο τους… Περίμεναν λίγο νὰ μετακινηθεῖ ὁ Μηνάς. Οἱ πράκτορες τῶν Ἄγγλων ὅμως, ἀντιλήφθηκαν τοὺς 2 ἀντάρτες καὶ ὅταν μετακινήθηκε ὁ Μηνάς, ἀκούστηκε μία ριπὴ καὶ ὁ Γεωργάλλας ἔπεσε πληγωμένος βαριά. Αὐτὸς ποὺ πυροβόλησε ἦταν ὁ Τοῦρκος. Ἀμέσως ὁ Αὐξεντίου ἀνταπέδωσε τὰ πυρὰ πρὸς τὸ μέρος ποὺ φάνηκε ἡ λάμψη καὶ τὸ ἐχθρικὸ αὐτόματο σίγησε, ἀφοῦ εἶχε σκοτωθεῖ ὁ κάτοχός του.
Γιὰ μερικὰ λεπτὰ ἔγινε ἀνταλλαγὴ πυρῶν ἀλλὰ οἱ πράκτορες τῶν Ἐγγλέζων κατάφεραν νὰ διαφύγουν μπαίνοντας στὸ ταξί. Ὁ Γεωργάλλας τραυματισμένος βαριά, σύρθηκε σιγὰ σιγὰ καὶ χάραξε μία γραμμὴ μὲ τὸ αἷμα του, ἀπὸ τὸ γεφύρι τοῦ χωριοῦ, ὅπου τραυματίσθηκε, μέχρι τὸ σπίτι τοῦ Μήνα.
Πρὶν πεθάνει, ὁ Αὐξεντίου ἔτρεξε κι ἀγκαλίασε τὸ Μάκη. Ὁ νεαρὸς ἥρωας κατάφερε νὰ ψελλίσει: «Μάστρε μου πεθαίνω. Ζήτω ἡ Ἑλλάς».
Βιαστικὰ ἡ ὁμάδα τοῦ Αὐξεντίου ἔθαψε τὸν ἥρωα στὸ νεκροταφεῖο τοῦ χωριοῦ. Ἦταν ἀκόμη ἄγρια μεσάνυχτα, ὅταν ἔφεραν κρυφὰ τὸν ἱερέα τοῦ χωριοῦ νὰ τελέσει τὴν κηδεία. Ἡ ἀντάρτικη ὁμάδα ποὺ ἀποτελεῖτο ἀπὸ 6 ἄτομα ἑτοιμαζόταν τώρα νὰ φύγει ἀπὸ τὸ χωριό, γιατί ἀναμενόταν ἡ ἄφιξη ἰσχυρῆς δύναμης Ἐγγλέζικων στρατευμάτων. Ἔπρεπε τὰ παλικάρια νὰ φύγουν προτοῦ ἔλθουν βρετανικὲς ἐνισχύσεις. Μέσα στὸ σκοτάδι ἐξαφανίστηκαν οἱ ἀντάρτες στὴ βουνοκορφὴ Παπούτσα.
Λίγο ἀργότερα ἀγγλικὲς δυνάμεις ἔφτασαν στὸ χωριό. Βρῆκαν μόνο τὸ νιόσκαφτο τάφο τοῦ νεαροῦ ἥρωα μὲ τὸ ἄψυχο κορμί του νὰ κεῖται σ’ αὐτόν.
Στὴν ἄκρη τοῦ χωριοῦ Ζωοπηγῆ, κοντὰ στὸ γεφύρι τοῦ κύριου δρόμου, ἐκεῖ ποὺ ξεψύχησε ὁ Μάκης Γεωργάλλας, ἕνα μνημεῖο στέκεται σήμερα γιὰ νὰ θυμίζει σὲ ὅλους μας τὴ θυσία τοῦ ἥρωα. Ὅταν κάποια μέρα περάσεις ἀπὸ ἐκεῖ, ἀγαπητὲ ἀναγνώστη, κᾶνε μία σύντομη στάση καὶ κατέβα ἀπὸ τὸ αὐτοκίνητο. Κοίταξε τὸ μνημεῖο καὶ βάλε τὸ σταυρό σου. Ἱερὸς εἶναι ὁ τόπος ἐκεῖνος καὶ κάθε τόπος ὅπου ἔδωσαν τὴ ζωὴ τοὺς οἱ νέοι της Κύπρου.
Νέοι, μὲ ψυχὴ ἀπὸ καθαρὸ ἀτόφιο ἑλληνικὸ χρυσάφι! Νέοι, ποὺ τὶς γιορτινὲς μέρες τῶν Χριστουγέννων καὶ τῆς Πρωτοχρονιᾶς βρίσκονταν ἀγκαλιὰ μὲ τὰ ὄπλα τοὺς ἀντὶ μὲ τοὺς συγγενεῖς.
Νέοι, μὲ ἰδανικὰ καὶ μὲ ἀκλόνητη πίστη στὴν Ἑλλάδα καὶ στὴν Ἕνωση.
Δόξα καὶ Τιμὴ στοὺς ἀγωνιστὲς τῆς ΕΟΚΑ.
Διαδήλωση Διαμαρτυρίας στις Αγγλικές Βάσεις
- WhenMonday
- Time6:00pm until 9:00pm
- WhereΒρετανικές
Βάσεις Ακρωτηρίου - DescriptionΔεν μπορεί να μας αφήσει με σταυρωμένα χέρια η προκλητική δήλωση του Υπουργού Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τις βρετανικές κατοχικές βάσεις στο νησί. Ο υπουργός άμυνας του Η.Β. δήλωσε τον Δεκέμβριο του 2011 ότι: «Οι βάσεις βρίσκονται σε μια περιοχή γεωπολιτικής σημασίας και ψηλής προτεραιότητας μακροπρόθεσμα για τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου»
Οι πιο πάνω δηλώσεις πιστοποιούν για ακόμη μια φορά ότι η Βρετανία θέλει να φαίνεται ως αποικιοκράτης της Κύπρου μας, και δεν λέει να κουνήσει το πόδι της από το νησί μας συνεχίζοντας να διατηρεί τα αγγλικά αποικιοκρατικά κατάλοιπα της ακόμα στην Κύπρο.
Ο λαός της Κύπρου με τους αγώνες του αξίωσε της έξοδο της κατοχικής Βρετανίας από το νησί και πάντα θα την αξιώνει. Δεν μπορεί καμιά χώρα να έχει κατοχικές βάσεις, για εξυπηρέτηση δικών της συμφερόντων, σε ξένο τόπο. Σε τόπο ο οποίος δεν ανήκει σ’ αυτούς αλλά στους κατοίκους στην Κύπρου.
Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι Βρετανοί από το 1963 σταμάτησαν να πληρώνουν το ενοίκιο της στην κυπριακή δημοκρατία, επικαλούμενοι τις ταραχές που υπήρχαν εκείνη την περίοδο στο νησί, και αυτό το γεγονός καθιστά τους Βρετανούς πλέον παράνομους έναντι των υποχρεώσεων που έχουν στην Κύπρο.
Προτάσσουμε το αγώνα μας ενάντια στον Αγγλικό Ιμπεριαλισμό και υπέρ της Αυτοδιάθεσης των λαών και απαιτούμε ΑΜΕΣΗ αποχώρηση των Βρετανικών Βάσεων από το νησί μας το συντομότερο δυνατό.
Σε μια Κύπρο του 21ου αιώνα οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στον τόπο μας δεν έχουν καμιά θέση.
Προσθέτουμε δε ότι οι αγώνες που έδωσαν οι πρόγονοι μας, ενάντια στην Αγγλική κατοχή και υπέρ της Αυτοδιάθεσης των Κυπρίων, πρέπει να δικαιωθούν. Προς αυτή την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε κι εμείς, ενάντια στα συμφέροντα των “Μεγάλων” δυνάμεων και υπέρ των συμφερόντων του Λαού μας.
Προβληματισμένοι για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας όσον αφορά την τουρκική κατοχή και την συνέχιση της κατοχής του τόπου μας από τον αγγλικό στρατό και με αφορμή των προκλητικότατων δηλώσεων του ΥΠΕΞ του Η.Β., ανακοινώνουμε ότι στις 2 του Γενάρη στις 6:00μμ η Εθνική Αντί-αποικιακή Πλατφόρμα διοργανώνει εκδήλωση διαμαρτυρίας στις Βρετανικές Βάσεις του Ακρωτηρίου.
Η διαδήλωση θα ξεκινά με αυτοκινητοπομπή από το Τσίρειο στάδιο και θα έχει κατάληξη στις βρετανικές βάσεις όπου θα γίνει διαδήλωση διαμαρτυρίας για την παράνομη διατήρηση των Βάσεων στο νησί μας.
Ας στείλουμε ένα βροντερό μήνυμα στους Άγγλους, ότι αυτή η Γη δεν τους θέλει!
ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 17:30
Τσίρειο Στάδιο: Εκδοτήρια εισιτηρίων στην Ανατολική κερκίδα
Περισσότερες Πληροφορίες:
Στυλιανός Σωτηρίου 99801504
Σιλουανός Νικολάου 99785063
Εθνική Αντί-αποικιοκρατική Πλατφόρμα
Παλιες διαμαρτιριες
Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011
Η ιστορία της Βασιλόπιτας
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, πριν από 1500 χρόνια ο Δεσπότης της Καισαρείας στην Καππαδοκία ήταν ο Μέγας Βασίλειος. Την πόλη επιβουλεύονταν διάφοροι εχθροί, μεταξύ αυτών ο Έπαρχος Καππαδοκίας, ο οποίος πήγε με το στρατό του και με άγριες διαθέσεις στον Μέγα Βασίλειο και απαίτησε από αυτόν να ζητήσει από τους κατοίκους της πόλης να του παραδώσουν ότι πιο πολύτιμο είχαν σε χρυσάφι και άλλα τιμαλφή.
Οι κάτοικοι της Καισαρείας, παρότι ήταν φτωχοί, μάζεψαν όλα τους τα πολύτιμα αντικείμενα και χρυσαφικά και τα παρέδωσαν στον Μέγα Βασίλειο. Τα χρυσαφικά που μαζεύτηκαν ήταν τόσα πολλά που σχημάτισαν ένα μικρό βουνό.
Μόλις ο στρατηγός πήγε να αρπάξει τα χρυσαφικά, ξαφνικά μια λάμψη εμφανίστηκε που έκαναν τον στρατηγό και τους στρατιώτες του να απομακρυνθούν τρέχοντας. Σύμφωνα με την παράδοση, η λάμψη προήλθε από την εμφάνιση του Αγίου Μερκουρίου με τους αγγέλους του.
Η πόλη της Καισαρείας σώθηκε, αλλά ο Μέγας Βασίλειος βρέθηκε σε μεγάλο δίλημμα, καθώς έπρεπε να μοιράσει τα τιμαλφή ξανά στους κατόχους τους. Τα τιμαλφή όμως ήταν τόσα πολλά που ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να μοιράσει χωρίς να γίνει κάποιο λάθος. Τότε αποφάσισε το εξής : Κάλεσε τον κόσμο να ζυμώσει ψωμάκια και μέσα σε κάθε ψωμάκι έβαλε και μερικά χρυσαφικά. Τα ψωμάκια δόθηκαν στους κατοίκους της Καισαρείας και όλοι έμειναν ικανοποιημένοι από την δίκαιη αυτή μοιρασιά.
Σε ανάμνηση του γεγονός αυτού και προς τιμή του Αγίου Βασιλείου, κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς φτιάχνουμε τη βασιλόπιτα και βάζουμε ένα φλουρί μέσα σ΄αυτήν.
Οι κάτοικοι της Καισαρείας, παρότι ήταν φτωχοί, μάζεψαν όλα τους τα πολύτιμα αντικείμενα και χρυσαφικά και τα παρέδωσαν στον Μέγα Βασίλειο. Τα χρυσαφικά που μαζεύτηκαν ήταν τόσα πολλά που σχημάτισαν ένα μικρό βουνό.
Μόλις ο στρατηγός πήγε να αρπάξει τα χρυσαφικά, ξαφνικά μια λάμψη εμφανίστηκε που έκαναν τον στρατηγό και τους στρατιώτες του να απομακρυνθούν τρέχοντας. Σύμφωνα με την παράδοση, η λάμψη προήλθε από την εμφάνιση του Αγίου Μερκουρίου με τους αγγέλους του.
Η πόλη της Καισαρείας σώθηκε, αλλά ο Μέγας Βασίλειος βρέθηκε σε μεγάλο δίλημμα, καθώς έπρεπε να μοιράσει τα τιμαλφή ξανά στους κατόχους τους. Τα τιμαλφή όμως ήταν τόσα πολλά που ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να μοιράσει χωρίς να γίνει κάποιο λάθος. Τότε αποφάσισε το εξής : Κάλεσε τον κόσμο να ζυμώσει ψωμάκια και μέσα σε κάθε ψωμάκι έβαλε και μερικά χρυσαφικά. Τα ψωμάκια δόθηκαν στους κατοίκους της Καισαρείας και όλοι έμειναν ικανοποιημένοι από την δίκαιη αυτή μοιρασιά.
Σε ανάμνηση του γεγονός αυτού και προς τιμή του Αγίου Βασιλείου, κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς φτιάχνουμε τη βασιλόπιτα και βάζουμε ένα φλουρί μέσα σ΄αυτήν.
Άγιος Βασίλειος, γεννημένος το 330μ.Χ. στη Νεοκαισάρεια του Πόντου από γονείς ευγενείς με δυνατό χριστιανικό φρόνημα, έμελλε να γίνει Μέγας πνευματικός διδάσκαλος και κορυφαίος θεολόγος και Πατέρας της Εκκλησίας, αφού η χριστιανική του ανατροφή και η πνευματική του πορεία τον οδήγησαν στην Θεία θεωρεία του Αγίου Ευαγγελίου, και στην αυστηρή ασκητική ζωή, παράλληλα με το ποιμαντικό, παιδαγωγικό και φιλανθρωπικό του έργο.
Ο πατέρας του Βασίλειος ήταν καθηγητής ρητορικής στη Νεοκαισάρεια και η μητέρα του Εμμέλεια απόγονος οικογένειας Ρωμαίων αξιωματούχων. Στην οικογένεια εκτός από το Βασίλειο υπήρχαν άλλα οκτώ παιδιά. Μεταξύ αυτών, ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης, ο Όσιος Ναυκράτιος ασκητής και θαυματουργός, η Οσία Μακρίνα και ο Άγιος Πέτρος, Επίσκοπος Σεβαστείας.
Τα πρώτα γράμματα, τού τα δίδαξε ο πατέρας του. Συνέχισε τις σπουδές του στην Καισαρεία της Καππαδοκίας, στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα. Εκεί σπούδασε γεωμετρία, αστρονομία, φιλοσοφία, ιατρική, ρητορική και γραμματική. Οι σπουδές του διήρκησαν τεσσεράμισι χρόνια. Η ασκητική του ζωή ξεκίνησε ήδη από τα χρόνια όπου φοιτούσε στην Αθήνα. Ο σοφός δάσκαλος του Εύβουλος εντυπωσιασμένος από την αυστηρή νηστεία, του Άγίου, και μετά την παραίνεση του, λέγεται ότι έγινε Χριστιανός.
Συμφοιτητές του ήταν και δύο νέοι που έμελλε να διαδραματίσουν σπουδαίο ρόλο στην ιστορία. Ο ένας, φωτεινό ο Άγιος και Μέγας Πατέρας της Εκκλησίας ο Θεολόγος Γρηγόριος και ο άλλος μελανό στον αντίποδα, προδότης του Ιησού, ειδωλολάτρης και διώκτης των Χριστιανών, ο Ιουλιανός ο Παραβάτης. Κατά την διάρκεια αυτών των ετών, ο Άγιος Βασίλειος και ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος ανέπτυξαν μεγάλη και ισχυρή φιλία. Ταυτόχρονα με τις σπουδές τους, είχαν ιεραποστολική δράση. Διοργάνωναν χριστιανικές συγκεντρώσεις, στις οποίες ανέλυαν θρησκευτικά ζητήματα. Ίδρυσαν επίσης και τον πρώτο φοιτητικό χριστιανικό σύλλογο.
Επέστρεψε στην Καισαρεία το καλοκαίρι του 356μ.Χ. και συνεχίζοντας την παράδοση του πατέρα του, έγινε καθηγητής της ρητορικής. Το 358 μ.Χ. επηρεασμένος από το θάνατο του αδερφού του μοναχού Ναυκρατίου, καθώς και με την παρότρυνση της αδερφής του Μακρίνας, βαπτίζεται Χριστιανός, και αποφασίζει να αφιερώσει τον εαυτό του στην ασκητική πολιτεία. Αποσύρθηκε λοιπόν σε ένα κτήμα της οικογενείας του στον Πόντο. Χαρακτηριστικό της μεγαλοψυχίας του είναι, ότι μετά την βάπτιση του δώρισε στους φτωχούς και στην εκκλησία το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του. Το φθινόπωρο του ίδιου έτους ξεκινά ένα οδοιπορικό σε γνωστά κέντρα ασκητισμού της Ανατολής, Αίγυπτο, Παλαιστίνη, Συρία και Μεσοποταμία, επιθυμώντας να συναντήσει πολλούς ασκητές και μοναχούς για να γνωρίσει τον τρόπο ζωής τους. Όταν γύρισε στο Πόντο από το ταξίδι αυτό, μοίρασε και την υπόλοιπη περιουσία του και αποσύρθηκε στο κτήμα του επιθυμώντας να ζήσει πλέον ως μοναχός. Εκεί έγραψε τους: «Κανονισμούς δια τον Μοναχικόν βίον», κανόνες που ρυθμίζουν την ζωή στα μοναστήρια μέχρι τις μέρες μας. Με την υψηλή του κατάρτιση στην Ορθόδοξη Πίστη και τον ασκητικό, θαυμαστό του βίο, η φήμη του Αγίου Βασιλείου εξαπλώθηκε με τον καιρό σε όλη την Καππαδοκία. Έτσι και ο Μητροπολίτης της Καισαρείας Ευσέβιος πραγματοποιώντας την Θεία Βούληση αλλά και αυτή των χριστιανών της περιοχής, χειροτόνησε το 364 μ.Χ. τον Άγιο Βασίλειο πρεσβύτερο. Το 370 μ.Χ., μετά τον θάνατο του Ευσεβίου και σε ηλικία 41 ετών, τον διαδέχθηκε ο Άγιος Βασίλειος στην επισκοπική έδρα, με τη συνδρομή τού Ευσεβίου επισκόπου Σαμοσάτων και του Γρηγορίου επισκόπου Ναζιανζού. Επίσκοπος πλέον, ο Άγιος Βασίλειος αντιμετώπισε την προσπάθεια του Αυτοκράτορα Ουάλη να επιβάλει τον Ομοιανισμό (ρεύμα του Αρειανισμού), επικοινωνώντας μέσω επιστολών με τον Μέγα Αθανάσιο, Πατριάρχη Αλεξανδρείας και τον Πάπα Ρώμης Δάμασο. Στον τόπο του ,στην περιφέρεια της δικής του ποιμαντικής ευθύνης είχε να αντιμετωπίσει την έντονη παρουσία του αρειανικού στοιχείου και άλλων κακοδοξιών. Από τις επιστολές του φαίνονται οι προσπάθειες που κατέβαλε για την καταπολέμηση της σιμωνίας των επισκόπων, για την ανάδειξη άξιων κληρικών στο ιερατείο, καθώς και για την πιστή εφαρμογή των ιερών κανόνων από όλους τους πιστούς και φανερώνεται επίσης η ποιμαντική φροντίδα στα αποκομμένα και περιθωριοποιημένα μέλη της Εκκλησίας.
Στην οικουμενική Εκκλησία ο Μέγας Βασίλειος ουσιαστικά αναλαμβάνει τα πνευματικά ηνία από το Μέγα Αθανάσιο, ο οποίος γηραιός πλέον, αποσύρεται από την ενεργό δράση. Εργάζεται συνεχώς για την επικράτηση των ορθόδοξων χριστιανικών αρχών και υπερασπίζεται με σθένος το δογματικό προσανατολισμό της Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας.
Ο Άγιος Βασίλειος, βοηθούσε πάντοτε τους αδικημένους και κουρασμένους, τους πεινασμένους και τους αρρώστους, ανεξάρτητα από το γένος, τη φυλή και το θρήσκευμα. Έτσι το όραμά του το έκανε πραγματικότητα ιδρύοντας ένα πρότυπο και για τις μέρες μας κοινωνικό και φιλανθρωπικό σύστημα, τη «Βασιλειάδα». Ένα ίδρυμα που λειτουργούσε νοσοκομείο, ορφανοτροφείο, γηροκομείο και ξενώνας για την φροντίδα και ιατρική περίθαλψη των φτωχών αρρώστων και ξένων. Τις υπηρεσίες του τις πρόσφερε το ίδρυμα δωρεάν σε όποιον τις είχε ανάγκη. Το προσωπικό του ιδρύματος αυτού ήταν εθελοντές που προσφέρανε την εργασία για το καλό του κοινωνικού συνόλου. Ήταν ένα πρότυπο και σε άλλες επισκοπές και στους πλουσίους ένα μάθημα να διαθέτουν τον πλούτο τους με ένα αληθινά χριστιανικό τρόπο. Πραγματικά είναι άξιο θαυμασμού η έμπνευση που είχε ο Άγιος Βασίλειος ,τον 4οαιώνα μ.Χ. να ιδρύσει και να λειτουργήσει ένα τέτοιο ίδρυμα - πρότυπο.
Καταπονημένος από την μεγάλη δράση που ανέπτυξε σε τόσους πολλούς τομείς ,εναντίον των διαφόρων κακοδοξιών και ειδικά της αιρέσεως του Αρειανισμού, μη διστάζοντας πολλές φορές να αντιταχθεί με την εκάστοτε πολιτική εξουσία, με όπλα του την πίστη και την προσευχή, με τα κηρύγματα και τους λόγους του, με τα πολλά ασκητικά και παιδαγωγικά συγγράμματα, καθώς και την ασκητική ζωή του ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας παραδίδει το πνεύμα στο Θεό την 1η Ιανουαρίου του 379 μ.Χ. σε ηλικία 49 ετών. Ο θάνατός του βυθίζει στο πένθος όχι μόνο το ποίμνιό του αλλά και όλο το χριστιανικό κόσμο της Ανατολής. Στην κηδεία του συμμετέχει και ένα πλήθος ανομοιογενές από άποψη θρησκευτικής και εθνικής διαφοροποιήσεως. Το υψηλής σημασίας θεολογικό και δογματικό του έργο καθώς και η λειτουργική και πρωτότυπη ανθρωπιστική του δράση, είναι η μεγάλη παρακαταθήκη που μας άφησε. Η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Καθολική Εκκλησία την 1ην Ιανουαρίου. Από το 1081μ.Χ. ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως - Νέας Ρώμης Ιωάννης Μαυρόπους (ο από Ευχαΐτων) θέσπισε έναν κοινό εορτασμό των Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Ιωάννη του Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Θεολόγου, στις 30 Ιανουαρίου, ως προστατών των γραμμάτων και της παιδείας.
Με σοφία, στο απολυτίκιο του αναφέρεται η φράση «... τα των ανθρώπων ήθη κατεκόσμησας...». Και ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, στον Επιτάφιο για τον καλό και Μέγα φίλο του Άγιο Βασίλειο, αποδίδει σ' αυτόν, με την ποιητική και βαθιά στοχαστική ματιά του, το χαρακτηρισμό «παιδαγωγός της νεότητος»
Ο Μ. Βασίλειος, εκτός των άλλων θαυμάσιων και Θείας εμπνεύσεως έργων του, έγραψε και την εκτενή και κατανυκτική Θεία Λειτουργία, που, μετά την επικράτηση της συντομότερης Θείας Λειτουργίας του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τελείται 10 φορές το χρόνο:
Ο ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ!
Ο Sheldon Adelson ειχε εχθες(29/12) συναντηση με τον καταστροφκια.
ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑΥΤΟΝ
- Η εταιρεία του διευθύνει το Venetian, Sands, Palazzo στη λωρίδα του Las Vegas, καθώς και τρία καζίνο στο Macao.
- Χαρακτηρίστηκε από τους Αμερικανούς ως ο πλουσιότερος αόρατος άντρας
- Δέχθηκε έντονη κριτική από τους Παλαιστίνιους για τις Σιωνιστικές του πεποιθήσεις
Ήταν από τους κύριους αιμοδότες της προεκλογικής εκστρατείας του Τζορτζ Μπους στις εκλογές του 2004
ΕΠΙΣΗΣ
Ο Andelson, έχει ισραηλινές ρίζες και σήμερα είναι ο ιδιοκτήτης των δεξιόφρονων εφημερίδων Israel Hayom και Israel Today οι οποίες καταλαμβάνουν το 35% της Ισραηλινής αγοράς. Η πρώτη στηρίζει ανοικτά τον Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νεντανιάχου. Ο δισεκατομμυριούχος χαρακτηρίζεται επίσης για τις Σιωνιστικές του αντιλήψεις καθώς και για την αντίθεση του για λύση δύο κρατών στο Ισραήλ.,
Oι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι είναι ο πλουσιότερος άντρας για τον οποίο κανείς δεν έχει ακούσει. Στο Ισραήλ όμως, είναι πασίγνωστος για τις επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε δεξιόφονους και Σιωνιστικούς σκοπούς αλλά και φιλανθρωπίες. Ήταν επίσης ένας από τους κύριους αιμοδότες της εκστρατείας του Προέδρου Μπους στις εκλογές των ΗΠΑ το 2004.
Κύπριοι θα διατάζουν Τούρκους εντός Ευρωστρατού;Θα το δούμε από τη Κυριακή;
Μέγα θέμα προκύπτει για τη Τουρκία από τη 1η Ιανουαρίου 2012. Η Κύπρος αναλαμβάνει τη διοίκηση του Ευρωπαϊκού Στρατού έξι μήνες νωρίτερα από την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ,τον ερχόμενο Ιούλιο!
Το σενάριο να δέχονται στρατιωτικοί της εντολές από Κύπριους,είναι εφιαλτικό για την Άγκυρα.Μπορεί να συμβεί; Βεβαίως,αφού η Τουρκία έχει δυνάμεις υπό τον έλεγχο της ΕΕ ,στη Βοσνία. Επίσης έχει δύναμη αστυνομικών στο Κόσσοβο.
Ήδη έχει σημάνει συναγερμός και αναζητούν λύση.Αν δεν βρεθεί τότε θεωρείται βέβαιο ότι η Τουρκία θα αποσύρει τις δυνάμεις της.
Η Τουρκία δεν πρόλαβε να αντιδράσει κι αυτό γιατί:
Η Πολωνία τη 1η Ιανουαρίου παραδίδει κανονικά την προεδρία της Ε.Ε. στην Δανία.Κανονικά αυτή θα αναλάμβανε και τη διοίκηση του Ευρωπαϊκού Στρατού.Όμως η Δανία δεν έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής . Για αυτό και δεν θέλει να αναλάβει την διοίκηση της ειρηνευτικής δύναμης της Ε.Ε. και της αστυνομικής δύναμης της Ε.Ε κι έτσι η διοίκηση πάει στον επόμενο που είναι η Κύπρος.
ΠΗΓΗ
Ευαγόρας Παλληκαρίδης
Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης γεννήθηκε στην Τσάδα της Πάφου, στις 28 Φεβρουαρίου 1938. Ήταν το τέταρτο παιδί της οικογένειας του Μιλτιάδη. Στην οικογένεια του Ευαγόρα ανήκει – δεύτερος ξάδερφος – και ο Στέλιος Μαυρομμάτης.
Πέρασε τις 6 τάξεις του Δημοτικού σχολείου με άριστα. Την 1η Απριλίου 1956, ο Ευαγόρας πρωταγωνιστεί σε διάφορες διαδηλώσεις κατά των Άγγλων. Συγκεκριμένα, στις 2 Ιουνίου θα γινόταν η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ. Στην Αγγλία και σε όλες τις αποικίες γίνονταν προετοιμασίες για το μεγάλο γεγονός. Στην Πάφο στο «Ιακώβιο Γυμναστήριο» αναρτάται η αγγλική σημαία, γεγονός που εξοργίζει τους μαθητές. Παραμονή της στέψης, οι μαθητές της Πάφου και οι φοιτητές του Λιασιδίου Κολεγίου οργάνωσαν διαδήλωση με αίτημα να υποσταλεί η αγγλική σημαία και να εκκενωθεί το γήπεδό τους από στρατιώτες και αστυνομικούς. Ο 15χρονος τότε Ευαγόρας αναρριχάται στον ιστό, κατεβάζει και σκίζει την αγγλική σημαία: το γεγονός αυτό έδωσε το έναυσμα για επέκταση των διαδηλώσεων.
Οι μαθητές και το πλήθος συγκρούονται με την αστυνομία, η οποία ενισχύεται από Τούρκους. Ο διοικητής στέλνει διαταγή να αποσυρθούν οι αστυνομικοί, γιατί δεν έπρεπε η στέψη της βασίλισσα να αμαυρωθεί με αίμα. Έτσι οι μαθητές παρέσυραν ό,τι είχε σχέση με τους εορτασμούς για την στέψη. Η Πάφος έγινε το μόνο μέρος όπου δεν γιορτάστηκε η στέψη. Ο Ευαγόρας συνελήφθη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος λόγω της μικρής του ηλικίας.
Σε ηλικία 17 χρόνων, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης εγκατέλειψε το σχολείο και εντάχθηκε στις αντάρτικες ομάδες της ΕΟΚΑ. Στις 17 Νοεμβρίου 1955 οι μαθητές του Γυμνασίου συγκεντρώθηκαν και προετοίμαζαν μια διαδήλωση από τις γνωστές που οργάνωνε η ΑΝΕ (Άλκιμος Νεολαία ΕΟΚΑ) ως αντιπερισπασμό. Οι στρατιώτες είχαν διαταγή να πυροβολήσουν αδιάκριτα τους διαδηλωτές. Ο Ευαγόρας συλλαμβάνεται και οδηγείται στο δικαστήριο με την κατηγορία ότι συμμετείχε παράνομα σε οχλαγωγίες. Ο Ευαγόρας δεν παραδέχτηκε την κατηγορία και η δίκη αναβλήθηκε για τις 6 Δεκεμβρίου. Ήταν η αρχή του τέλους. Μια μέρα πριν τη δίκη, μπαίνει κρυφά στο σχολείο και αφήνει στην έδρα ένα σημείωμα
: Παλιοί συμμαθηταί, Αυτή την ώρα κάποιος λείπει ανάμεσά σας, κάποιος που φεύγει αναζητώντας λίγο ελεύθερο αέρα, κάποιος που μπορεί να μη τον ξαναδείτε παρά μόνο νεκρό. Μην κλάψετε στον τάφο του, Δεν κάνει να τον κλαίτε. Λίγα λουλούδια του Μαγιού σκορπάτε του στον τάφο. Του φτάνει αυτό ΜΟΝΑΧΑ.
Θα πάρω μιαν ανηφοριά θα πάρω μονοπάτια
να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά.
Θ΄ αφήσω αδέλφια συγγενείς, τη μάνα, τον πατέρα
μεσ΄ τα λαγκάδια πέρα και στις βουνοπλαγιές.
Ψάχνοντας για τη Λευτεριά θα ΄χω παρέα μόνη
κατάλευκο το χιόνι, βουνά και ρεματιές.
Τώρα κι αν είναι χειμωνιά, θα ΄ρθει το καλοκαίρι
Τη Λευτεριά να φέρει σε πόλεις και χωριά.
Θα πάρω μιαν ανηφοριά θα πάρω μονοπάτια
να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά.
Τα σκαλοπάτια θ΄ ανεβώ, θα μπω σ΄ ενα παλάτι,
το ξέρω θαν απάτη, δεν θαν αληθινό.
Μεσ΄ το παλάτι θα γυρνώ ώσπου να βρω τον θρόνο,
βασίλισσα μια μόνο να κάθεται σ΄ αυτό.
Κόρη πανώρια θα της πω, άνοιξε τα φτερά σου
και πάρε με κοντά σου, μονάχα αυτό ζητώ.
Γειά σας παλιοί συμμαθηται. Τα τελευταία λόγια τα γράφω σήμερα για σας. Κι όποιος θελήσει για να βρει ένα χαμένο αδελφό, ένα παλιό του φίλο, ας πάρει μιαν ανηφοριά ας πάρει μονοπάτια να βρει τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά. Με την ελευθερία μαζί, μπορεί να βρει και μένα. Αν ζω, θα μ΄ βρει εκεί.
να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά.
Θ΄ αφήσω αδέλφια συγγενείς, τη μάνα, τον πατέρα
μεσ΄ τα λαγκάδια πέρα και στις βουνοπλαγιές.
Ψάχνοντας για τη Λευτεριά θα ΄χω παρέα μόνη
κατάλευκο το χιόνι, βουνά και ρεματιές.
Τώρα κι αν είναι χειμωνιά, θα ΄ρθει το καλοκαίρι
Τη Λευτεριά να φέρει σε πόλεις και χωριά.
Θα πάρω μιαν ανηφοριά θα πάρω μονοπάτια
να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά.
Τα σκαλοπάτια θ΄ ανεβώ, θα μπω σ΄ ενα παλάτι,
το ξέρω θαν απάτη, δεν θαν αληθινό.
Μεσ΄ το παλάτι θα γυρνώ ώσπου να βρω τον θρόνο,
βασίλισσα μια μόνο να κάθεται σ΄ αυτό.
Κόρη πανώρια θα της πω, άνοιξε τα φτερά σου
και πάρε με κοντά σου, μονάχα αυτό ζητώ.
Γειά σας παλιοί συμμαθηται. Τα τελευταία λόγια τα γράφω σήμερα για σας. Κι όποιος θελήσει για να βρει ένα χαμένο αδελφό, ένα παλιό του φίλο, ας πάρει μιαν ανηφοριά ας πάρει μονοπάτια να βρει τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά. Με την ελευθερία μαζί, μπορεί να βρει και μένα. Αν ζω, θα μ΄ βρει εκεί.
Ευαγόρας Παλληκαρίδης
Στις 18 Δεκεμβρίου 1956 μαζί με άλλους 2 συναγωνιστές του μετέφεραν όπλα και τρόφιμα από την Λυσό. Ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με αγγλική περίπολο. Οι 2 συναγωνιστές του Ευαγόρα κατάφεραν να διαφύγουν, αλλά ο ίδιος συνελήφθη. Στην κατοχή του είχε ένα πυροβόλο Μπρέν γρασαρισμένο. Ήταν συνεπώς ανέτοιμο για να χρησιμοποιηθεί. Επίσης κουβαλούσε 3 γεμιστήρες γεμάτες.
Κατηγορήθηκε για κατοχή και διακίνηση οπλισμού και μεταφέρθηκε στη Λευκωσία και η δίκη ορίζεται για τις 25 Φεβρουαρίου. Στη δίκη του ο Παλλικαρίδης δεν άφησε περιθώρια στους δικηγόρους του να τον υπερασπιστούν, αφού παρά τις αντιρρήσεις τους παραδέχθηκε την ενοχή του:
Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο.
Την επόμενη μέρα της καταδίκης του Παλληκαρίδη, οι μαθητές του Γυμνασίου Πάφου απείχαν από τα μαθήματά του σε ένδειξη διαμαρτυρίας και έστειλαν τηλεγράφημα στον Χάρτιγκ, με το οποίο του ζητούσαν να απονεμηθεί χάρη στον Ευαγόρα. Όλος ο κόσμος αρχίζει μια προσπάθεια να σώσει τον νεαρό μαθητή. Η Ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει την εκτέλεσή του. Η Κυπριακή αδελφότητα Αθηνών ζητά προσωπική παρέμβαση του βασιλιά Παύλου. Η Βουλή των Ελλήνων στέλνει τηλεγραφήματα προς την Βουλή των Κοινοτήτων και τα Ηνωμένα Έθνη. Ο Αρχιεπίσκοπος Δωρόθεος, ο Χωρεπίσκοπος Σαλαμίνος Γεννάδιος, ο δήμαρχος Λευκωσίας κ. Δέρδης, 40 Εργατικοί Άγγλοι βουλευτές, συντεχνίες, ο Αρχιεπίσκοπος Νοτίου Αφρικής Νικόδημος, ο Αμερικανός Γερουσιαστής Fulton, απλοί πολίτες προσπαθούν αν ματαιώσουν αυτή την εκτέλεση. Ο Χάρτιγκ όμως και η Αγγλική διπλωματία απορρίπτει την απονομή χάριτος.
Ο Ευαγόρας στο τελευταίο γράμμα του δηλώνει:
Θ΄ ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να ναι το τελευταίο μου γράμμα. Μα πάλι δεν πειράζει. Δεν λυπάμαι για τίποτα. Ας χάσω το κάθε τι. Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα τι αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί.
Απαγχονίστηκε στις 13 Μαρτίου 1957, σε ηλικία μόλις 18 ετών. Ήταν ο νεαρότερος αλλά και ο τελευταίος αγωνιστής που απαγχονίστηκε από τους Άγγλους.
Ο τάφος του βρίσκεται στα Φυλακισμένα Μνήματα στη Λευκωσία.
Πιστευω πρεπει να γινει το συμβολο ολης της νεολεας!
"Θα παρω μια ανηφορια"
Ομολογία από ΜΙΤ: "Τους καίγαμε για αντίποινα στο PKK!"
Συγκλονιστικές ομολογίες για τις συνθήκες υπό τις οποίες έκαψαν τα νησιά της Ελλάδας, περιέχονται σε εκθέσεις που δημοσιεύονται σε δύο τουρκικές εφημερίδες, όπου ομολογείται ότι έβαζαν φωτιά στα δάση ως αντίποινα στην στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στο ΡΚΚ! Νέες αποκαλύψεις από την τουρκική εφημερίδα Milliyet έρχονται να επιβεβαιώσουν ουσιαστικά τις πρόσφατες δηλώσεις του Μεσούτ Γιλμάζ, σύμφωνα με τις οποίες Τούρκοι πράκτορες πυρπολούσαν ελληνικά δάση.
Πιο συγκεκριμένα, ο Can Dundar, αρθρογράφος στην τουρκική εφημερίδα, και αναφερόμενος σε μυστική έκθεση, σύμφωνα με την οποία έγινε διείσδυση Τούρκων πρακτόρων σε ελληνικό στρατόπεδο της Λαμίας, εκτός των επιδρομών εμπρησμών ελληνικών δασικών εκτάσεων σε Ρόδο αλλά και σε άλλες τουριστικές περιοχές σε αντίποινα για την υποστήριξη που παρείχε η Ελλάδα στο PKK!
Ο συντάκτης επικαλείται μυστική έκθεση που ήρθε στην επιφάνεια και περιήλθε εν γνώσει του.
«Μετά τις πυρκαγιές, τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που μπήκαν σε ελληνικά νησιά, όλα σταμάτησαν, διότι για κάποιο διάστημα τότε, η Αθήνα βρισκόταν υπό την προστασία του PKK και όλα τελείωσαν», αναφέρεται στο δημοσίευμα. Χωρίς όμως να διευκρινίζει τι είδους προστασία του ΡΚΚ απολάμβανε η Ελλάδα και γιατί οι Τούρκοι πράκτορες -υποτίθεται- πως σταμάτησαν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Μilliyet, Τζαν Ντουντάρ, η MIT είχε απαντήσει στην έκθεση του διευθυντή του γραφείου του Γιλμάζ και ζητούσε την εξαφάνισή της!
Η ΜΙΤ ανέφερε πως «Οι επιθέσεις, όπως στη Λαμία στα δάση της Ελλάδος, οι βομβιστικές επιθέσεις στην Κρήτη και την Ρόδο, είναι κρατικά μυστικά ακόμη και στο επίπεδο αναφορών και δεν πρέπει να κοινοποιηθούν, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει την εκμετάλλευσή τους από άλλα κράτη και να δημιουργήσει θέμα αμοιβαιότητας».
Ο Τούρκος αρθρογράφος, με ξεκάθαρο τρόπο γράφει στο άρθρο του πως την εποχή εκείνη, «η Τουρκία ήταν εξοργισμένη για τη φιλοξενία των μελών του PKK στην Ελλάδα».
Η ΜΙΤ ανέφερε πως «Οι επιθέσεις, όπως στη Λαμία στα δάση της Ελλάδος, οι βομβιστικές επιθέσεις στην Κρήτη και την Ρόδο, είναι κρατικά μυστικά ακόμη και στο επίπεδο αναφορών και δεν πρέπει να κοινοποιηθούν, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει την εκμετάλλευσή τους από άλλα κράτη και να δημιουργήσει θέμα αμοιβαιότητας».
Ο Τούρκος αρθρογράφος, με ξεκάθαρο τρόπο γράφει στο άρθρο του πως την εποχή εκείνη, «η Τουρκία ήταν εξοργισμένη για τη φιλοξενία των μελών του PKK στην Ελλάδα».
«Έτσι κάποιοι είπαν “Αφού εκείνοι μας πονούν, το ίδιο θα κάνουμε κι εμείς” και δύο ομάδες, χωρίς να γνωρίζει η μία την άλλη, ξεκίνησαν τη δράση τους. Tότε οι ειδικές δυνάμεις ανέλαβαν τις πυρκαγιές, ο τομέας μυστικών υπηρεσιών τις βόμβες» τονίζει ο Νουτντάρ.
Ο Τούρκος αρθρογράφος αναφέρει πως οι δράστες στην επικίνδυνη αποστολή τους αν συλλαμβάνονταν, δεν θα αναγνωρίζονταν από το τουρκικό κράτος.
« Μετά τις βόμβες και τις πυρκαγιές στα ελληνικά νησιά, στην Τουρκία ξέσπασαν μεγάλες πυρκαγιές. Μετά από λίγο καιρό Έλληνες επικοινώνησαν τους Τούρκους αρμόδιους και ζήτησαν «παύση πυρός.» Το μήνυμα ελήφθη και οι πυρκαγιές σταμάτησαν. Μετά για λίγο καιρό έπαψε και η φιλοξενία του PKK από την Αθήνα. Δηλαδή υπαινίσσονται ότι Έλληνες ή Κούρδοι του ΡΚΚ έβαζαν τις φωτιές στην Αθήνα.
« Μετά τις βόμβες και τις πυρκαγιές στα ελληνικά νησιά, στην Τουρκία ξέσπασαν μεγάλες πυρκαγιές. Μετά από λίγο καιρό Έλληνες επικοινώνησαν τους Τούρκους αρμόδιους και ζήτησαν «παύση πυρός.» Το μήνυμα ελήφθη και οι πυρκαγιές σταμάτησαν. Μετά για λίγο καιρό έπαψε και η φιλοξενία του PKK από την Αθήνα. Δηλαδή υπαινίσσονται ότι Έλληνες ή Κούρδοι του ΡΚΚ έβαζαν τις φωτιές στην Αθήνα.
Την ύπαρξη έκθεσης που δείχνει τη δράση του τουρκικού παρακράτους στα ελληνικά δάση αποδεικνύει, η αναφορά που δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Vatan.
H εφημερίδα κάνει αναφορά στην έκθεση του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Κουτλού Σαβάς επι κυβερνήσεων Μεσούτ Γιλμάζ, σχετικά με το σκάνδαλο Σουσούρλουκ που δείχνει τη σχέση του κράτους με το παρακράτος. Στην έκθεση του, σύμφωνα με την Vatan o εισαγγελέας αφιερώνει 12 σελίδες «σχετικά με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα».
Ολόκληρη η μυστική έκθεση βρίσκεται στους φακέλους της δίκης της οργάνωσης Εργκενεκόν. Όλα τα στοιχεία βρέθηκαν κατά τη διάρκεια σύλληψης μέλους της Εργεκενεκόν Ντογού Περίντσεκ.
Στα στοιχεία τα οποία βρέθηκαν στο σπίτι του Περίντσεκ γίνεται αναφορά πως "είχε συγκροτηθεί ειδική ομάδα από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, Χωροφυλακής και των Δυνάμεων Ασφαλείας, για τις εργασίες που θα γίνουν στους εξωτερικούς στρόχους."
Σύμφωνα με την αναφορά η ομάδα δράσης σταμάτησε τις εργασίες της όταν άρχισαν να δημιοσιεύονται ειδήσεις για τη δράση της. Η Vatan δημοσιεύει μέρος της έκθεσης που αναφέρει "Ως πρώτoς στόχος έχει επιλεγεί ο Οτζαλάν. Αλλά έχει γίνει στόχος επίθεσης και ο χώρος συγκέντωσης στη Λαμία του PKK. Ο συγκριμένος χώρος άλλαξε τρεις φορές σημείο αλλά βρίσκεται στην ίδια περιοχή. Επιτεθήκαμε σε πολλά σημεία σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία που φιλοξενούσαν στελέχη του ΡΚΚ, ενώ στην ίδια περίοδο κάηκαν δάση της Κρήτης και της Ρόδου".
Βρεθηκε αλλοδαπος νεκρος!
Βρεθηκε νεκρος αλλοδαπος στην Λευκωσια που βρηκε καταφυγιο σε υπογιο καταστηματος στην λεωφορος Αθαλασσας.Τα αιτια του θανατου διερευνονται.
Υποθήκευση ακίνητων Ε/κ στα κατεχόμενα δέχεται τουρκική τράπεζα
H τουρκική ιδιωτική τράπεζα Γκαραντί (Garanti) που δραστηριοποιείται στα κατεχόμενα, έχει προχωρήσει στην αποδοχή υποθήκευσης των ακίνητων περιουσιών ίσης αξίας με σκοπό την παραχώρηση πίστωσης και αφορά ουσιαστικά ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα που πήραν οι Τ/κ που εγκατέλειψαν τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές το 1974.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Χαμπερντάρ, ο διευθυντής της τράπεζας Γκαραντί, Μαχμούτ Καριμίς ανέφερε ότι εδώ και χρόνια, οι τουρκικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα δεν αποδέχονταν την υποθήκευση των ακίνητων περιουσιών που αποκτήθηκαν κάτω από το καθεστώς της ίσης αξίας περιουσιών, κάτι το οποίο άρχισε να κάνει η δική του τράπεζα. (Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι τράπεζες στα κατεχόμενα, για να παραχωρήσουν πίστωση αποδέχονταν μόνο τις τ/κ ιδιοκτησίας ακίνητες περιουσίες).
Ο κ. Καριμίς τόνισε ότι η απόφαση αυτή είναι πολύ σημαντική, τόσο από πολιτικής όσο και από οικονομικής πλευράς και ότι με την απόφαση αυτή θα επιταχυνθεί η οικονομική ανάπτυξη στο ψευδοκράτος. Η πίστωση, πρόσθεσε, που θα παραχωρεί η τράπεζα Γκαραντί προς τους Τ/κ αιτητές, θα έχει τους ίδιους όρους που ισχύουν στην Τουρκία.
Σημειώνεται ότι η τράπεζα Γκαραντί έχει συνάψει κοινοπραξία με την ισπανική τράπεζα Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A. (B.B.V.A.), η οποία σύμφωνα με το δημοσίευμα αντιμετώπισε πολύ θετικά αυτή την απόφαση. Σε δηλώσεις για το θέμα προέβη και ο ψευδοπρωθυπουργός, Ιρσέν Κουτσιούκ, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση της Γκαραντί ως μια φυσιολογική και πολύ ικανοποιητική εξέλιξη, η οποία πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες τράπεζες στα κατεχόμενα.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ...
Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011
«Είδα Τούρκους να καίνε τη Χίο!»
«Έριξαν φωτοβολίδα από φουσκωτό με αλεξίπτωτο και επέστρεψαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα»
Μία μαρτυρία – «φωτιά» που αποδεικνύει, ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και παρακρατικοί μηχανισμοί της γείτονας χώρας έκαιγαν τα ελληνικά δάση επί χρόνια.
Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος κ.Ανδριανός Γκουρμπάτσης ήταν αυτόπτης μάρτυρας εμπρησμού στη Χίο το 1998, δηλαδή μετά την περίοδο 1995-1997, στην οποία αναφέρθηκε ο τέως Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, πριν ανασκευάσει κακήν κακώς.
«Τότε υπηρετούσα ως προϊστάμενος στο Νομικό Τμήμα του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος. Μετέβην σε πολλά νησιά του Αιγαίου, όπως τη Χίο και τη Σάμο, όπου είχαμε πολλές πυρκαγιές, για να συνδράμω στο ανακριτικό έργο των αρχών», δηλώνει στο newsbomb ο κ.Γκουρμπάτσης.
Όταν βρέθηκε στη Χίο, σε μία από τις περιπολίες του στο Β.Δ. τμήμα του νησιού, είδε με τα μάτια του αγνώστους να προκαλούν εμπρησμό με ρήψη φωτοβολίδας. «Είδα με τα κυάλια μου δύο ή τρεις άνδρες να επιβαίνουν σε ένα φουσκωτό, το οποίο πλησίασε τις ακτές.
«Τότε υπηρετούσα ως προϊστάμενος στο Νομικό Τμήμα του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος. Μετέβην σε πολλά νησιά του Αιγαίου, όπως τη Χίο και τη Σάμο, όπου είχαμε πολλές πυρκαγιές, για να συνδράμω στο ανακριτικό έργο των αρχών», δηλώνει στο newsbomb ο κ.Γκουρμπάτσης.
Όταν βρέθηκε στη Χίο, σε μία από τις περιπολίες του στο Β.Δ. τμήμα του νησιού, είδε με τα μάτια του αγνώστους να προκαλούν εμπρησμό με ρήψη φωτοβολίδας. «Είδα με τα κυάλια μου δύο ή τρεις άνδρες να επιβαίνουν σε ένα φουσκωτό, το οποίο πλησίασε τις ακτές.
Ξαφνικά εκτόξευσαν μία φωτοβολίδα με αλεξίπτωτο, προκαλώντας πυρκαγιά. Αμέσως ενημέρωσα το λιμενικό, που καταδίωξε το φουσκωτό, το οποίο εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα!».
Ο κ.Γκουρμπάτσης δεν κατάφερε να διακρίνει κάποιο χαρακτηριστικό του σκάφους (σημαία κ.α.) ή των επιβαινόντων, που θα οδηγούσε στην ταυτοποίηση των στοιχείων τους. Ωστόσο, είναι πεπεισμένος, ότι επρόκειτο για Τούρκους: «Είδα Τούρκους να καίνε τη Χίο. Τρανή απόδειξη αποτελεί το γεγονός, ότι για να ξεφύγουν από το λιμενικό, μπήκαν στην Τουρκία».
Για τον εμπρησμό έγινε προανάκριση, σχηματίστηκε δικογραφία, αλλά το αποτέλεσμα της έρευνας παραμένει άγνωστο. Όπως αποκαλύπτει ο κ.Γκουρμπάτσης, οι ελληνικές αρχές είχαν πληροφορίες για τη δράση Τούρκων πρακτόρων και παρακρατικών, που προκαλούσαν εμπρησμούς στα ελληνικά δάση και κυρίως των νησιών μας.
Ο συγκεκριμένος εμπρησμός, στον οποίο ήταν αυτόπτης μάρτυρας, δεν ήταν παρά μία επιβεβαίωση αυτών των πληροφοριών. Όπως και η στυγνή ομολογία του τέως Τούρκου πρωθυπουργού, που ουδεμία έκπληξη προξένησε στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ…
Ο κ.Γκουρμπάτσης δεν κατάφερε να διακρίνει κάποιο χαρακτηριστικό του σκάφους (σημαία κ.α.) ή των επιβαινόντων, που θα οδηγούσε στην ταυτοποίηση των στοιχείων τους. Ωστόσο, είναι πεπεισμένος, ότι επρόκειτο για Τούρκους: «Είδα Τούρκους να καίνε τη Χίο. Τρανή απόδειξη αποτελεί το γεγονός, ότι για να ξεφύγουν από το λιμενικό, μπήκαν στην Τουρκία».
Για τον εμπρησμό έγινε προανάκριση, σχηματίστηκε δικογραφία, αλλά το αποτέλεσμα της έρευνας παραμένει άγνωστο. Όπως αποκαλύπτει ο κ.Γκουρμπάτσης, οι ελληνικές αρχές είχαν πληροφορίες για τη δράση Τούρκων πρακτόρων και παρακρατικών, που προκαλούσαν εμπρησμούς στα ελληνικά δάση και κυρίως των νησιών μας.
Ο συγκεκριμένος εμπρησμός, στον οποίο ήταν αυτόπτης μάρτυρας, δεν ήταν παρά μία επιβεβαίωση αυτών των πληροφοριών. Όπως και η στυγνή ομολογία του τέως Τούρκου πρωθυπουργού, που ουδεμία έκπληξη προξένησε στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ…
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)