Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΜΠΡΑΒΟ!ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΧΑΒΑΗ!


Στην καταγγελία αυτή, προέβη ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας στην πρωινή εκπομπή του Sigma "Πρωτοσέλιδο", ο οποίος έκανε λόγο για απαράδεκτο περιστατικό, το οποίο όπως είπε είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του Υπουργού Εσωτερικών, Νεοκλή Συλικιώτη.
Ο εν λόγω πολιτικός πρόσφυγας, δήλωσε στις αρχές της αστυνομίας, ότι μετέβη στην Ισπανία για να παρακολουθήσει το ντέρμπι Real Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα, και στη συνέχεια επέστρεψε στην Κύπρο.
Όταν ρωτήθηκε από άλλο επιβάτη για το που βρήκε τα λεφτά, αυτός απάντησε ότι παίρνει πολλά λεφτά από το κράτος.
Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ ο οποίος δήλωσε στο Sigmalive ότι ο εν λόγω πολιτικός πρόσφυγας βρισκόταν στην απαγορευμένη λίστα της Κυπριακής Δημοκρατίας επειδή δεν είχε δηλώσει τις σωστές διευθύνσεις διαμονής του.

Η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών - Επιβεβαιώνει το περιστατικό
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, ο συγκεκριμένος άντρας, είναι αναγνωρισμένος πρόσφυγας από τις 20 Ιουνίου 2008. Ως πολιτικός πρόσφυγας και βάση της σύμβασης της Γενεύης μπορεί να ταξιδεύει με ταξιδιωτικό έγγραφο πρόσφυγα το οποίο του έχουν εκδώσει οι αρχές. Επομένως δεν υπάρχει άλλη άδεια για να ταξιδεύσει.
Όταν επέστρεψε στις 19 του Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, σωστά οι αρχές του επέτρεψαν την είσοδο, διότι λανθασμένα βρισκόταν στον κατάλογο του Stop List ως αιτητής ασύλου.
Ο Γιώργος Βαρνάβα, υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να εφαρμόζει τις διεθνείς συμβάσεις που υπέγραψε περί πολιτικών προσφύγων, όμως από την άλλη πλευρά, άνθρωποι που βρίσκονται σε καθεστώς Πολιτικού Πρόσφυγα, πρέπει να μένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και να συμπεριφέρονται υπεύθυνα.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, έκανε λόγο για προκλητική συμπεριφορά από μέρους αρκετών αιτητών και πολιτικών προσφύγων, οι οποίοι πολλές φορές ταξιδεύουν ακόμα και στις χώρες από τις οποίες υποτίθεται ότι διώκονται.
ΥΠΕΣ
Ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε στο Sigmalive ότι οι πολιτικοί πρόσφυγες έχουν στην κατοχή τους ταξιδιωτικά έγγραφα και μπορούν να ταξιδέψουν.
Είπε επίσης ότι δεν σημαίνει ότι επειδή κάποιος είναι πολιτικός πρόσφυγας, λαμβάνει και επιδόματα.
Υπουργός Εργασίας: "Θα διερευνήσουμε την περίπτωση"
Η Υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, δήλωσε στο Sigmalive ότι οι λειτουργοί θα διερευνήσουν την συγκεκριμένη περίπτωση ώστε να διαπιστώσουν κατά πόσο γίνεται κακή χρήση του δημόσιου βοηθήματος.
Σύμφωνα με την Υπουργό, σε τέτοιες περιπτώσεις, ο λειτουργός δουλεύει με την οικογένεια ώστε να τους βοηθά να διαχειριστούν τα βοηθήματα τα οποία λαμβάνουν.
Αρχηγός Αστυνομίας
Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Μιχάλης Παπαγεωργίου, σχολιάζοντας το θέμα στην εκπομπή του Sigma, Μεσημέρι και Κάτι, είπε ότι δεν έχει πληροφορηθεί για το περιστατικό.
Εξήγησε επίσης ότι οι περιπτωσεις ατόμων τα οποία μπαίνουν στην Stop List, είναι διαφορετικές, με διαφορετικές οδηγίες, ανάλογα με τους λόγους για τους οποίους μπήκαν στη λίστα.
Τέλος υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για λάθος της αστυνομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου